Şöhret Doğruyol Sağbaş’ın Çocuk Kitaplarının Çocuk Edebiyatının Temel Ögeleri Bakımından İncelenmesi

Analyzing Şöhret Doğruyol Sağbaş's Children's Books in Terms of the Basic Elements of Children's Literature


Özet Görüntüleme: 79 / PDF İndirme: 30

Yazarlar

  • Mersiye YILMAZ ASLAN Millî Eğitim Bakanlığı / Şehit Mehmet Çetin Ortaokulu
  • Musa DEMİR

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.15720338

Anahtar Kelimeler:

Çocuk edebiyatı, Şöhret Doğruyol Sağbaş, çocuk hikâyeleri

Özet

Çocuk edebiyatı; çocukların bulunduğu gelişim dönemlerine uygun bir şekilde onlara perspektif alma, içinde bulunduğu toplumun evrensel, millî değerleri içselleştirmek ve temel dil becerilerine katkı sağlamak için ortaya koyulmuş eserlerin oluşturduğu bir alandır. Bu çerçevede üretilen hiçbir eser çocuktan bağımsız düşünülemez ve çocuğa uygun olarak ortaya koyulmalıdır. Bu çalışmanın amacı da Şöhret Doğruyol Sağbaş’ın çocuklara yönelik yazdığı çocuk kitaplarının çocuk edebiyatının temel ögeleri bakımından incelenmesidir. Çocuk edebiyatının temel öğeleri dış yapı özellikleri; büyüklük, kâğıt, kapak-cilt, sayfa düzeni, harfler, iç yapı özellikleri; karakter, konu, ileti, dil ve anlatım ve temel eğitim ilkeleri altında üç aşamada incelenebilir (Sever vd. 2007). Çalışma, nitel bir araştırmanın ürünü olup tarama modeline göre yürütülmüştür. Ütopyaya Yolculuk, Distopyaya Yolculuk, Androtopyaya Yolculuk, Tuhaf Bilimler Akademisi ve Tuhaf Bilimler Akademisi II eserleri incelenmiştir. Bulguların analiz edilme noktasında betimsel analiz yöntemi tercih edilmiştir. Netice olarak eserlerin dış ve iç yapı özellikleri (boyut, kâğıt türü, kapak-cilt, sayfa düzeni, harfler ve resim) çocuk edebiyatı yapıtlarında bulunması gereken temel ögelere uygun niteliktedir. Görseller açısından bakıldığında kullanılan görsellerin içerikle uygun olduğu saptanmıştır. Eserlerde üstünde durulan konu, verilmek istenilen mesajı karşılamakla birlikte çocukların gelişimini olumsuz yönde etki edecek şekilde verilmemiştir. Bununla birlikte hitap ettiği kitlenin söz varlığını zenginleştirecek niteliktedir. Son olarak dil ve anlatım açısından değerlendirildiğinde eserlerde çocukların okuduklarını anlamasını, zihinde yapılandırma süreçlerini zorlaştıracak bir tutum söz konusu değildir. Bunların yanı sıra eserlerin sonunda yer alan ve konularla bağlantılı oluşturulmuş tiyatro metinleri, bestelenmiş şarkılar çocukların farklı yönlerdeki gelişimleri için Türkçe dersi kapsamında kullanılabilir.

Referanslar

Aslan, C. (2006). Yazınsal nitelikli çocuk kitaplarının çocuğun okuduğunu anlama ve yazılı anlatım becerilerine etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Barış, T. (2022). Şöhret Doğruyol Sağbaş’ın Ütopyaya yolculuk ile Androtopyaya yolculuk adlı eserlerinde teknolojiye bağlı bilim-kurgu ve ütopik-distopik unsurların kullanılışı, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 12, Sayı: 24, Temmuz 2022, ss. 279-299.

Çakır, P. (2013). Türkçe ders kitaplarındaki öykülerin çocuğa görelik ilkesi açısından incelenmesi.

Electronic Turkish Studies, 8(1).

Doğruyol Sağbaş, Ş. (2019). Ütopyaya yolculuk. İstanbul: Epsilon Yayınevi.

Doğruyol Sağbaş, Ş. (2020). Tuhaf bilimler akademisi. İstanbul: Epsilon Yayınevi.

Doğruyol Sağbaş, Ş. (2022). Androtopyaya yolculuk. İstanbul: Epsilon Yayınevi.

Doğruyol Sağbaş, Ş. (2022). Distopyaya yolculuk. İstanbul: Epsilon Yayınevi.

Doğruyol Sağbaş, Ş. (2023). Tuhaf bilimler akademisi II genom. İstanbul: Epsilon Yayınevi.

Karatay, H. (2011). Çocuk edebiyatında bulunması gereken özellikler. Ankara: Grafiker Yayıncılık.

Sarıyüce, H. L. (2012). Türk çocuk ve gençlik edebiyatı ansiklopedisi 1. İstanbul: Nar Yayınları.

Sever, S. (2006). Çocuk edebiyatı öğretimi nasıl olmalıdır? 2. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu, 04-06 Ekim, Ankara.

Sever, S., Dilidüzgün, S., Neydim, N. ve Aslan, C. (2007). İlköğretimde çocuk edebiyatı. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını.

Sever, S. (2015). Çocuk ve edebiyat. Ankara: Kök Yayıncılık.

Şirin, M. R. (2000). 99 soruda çocuk edebiyatı. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.

Şirin, M.R. (2019), Çocuk edebiyatına eleştirel bir bakış-çocuk edebiyatı nedir ne değildir?. İstanbul: Uçan At Yayınları.

TTKB. (2023). Taslak ders kitabı ve eğitim araçları ile bunlara ait elektronik içeriklerin incelenmesinde değerlendirmeye esas olacak kriterler ve açıklamaları, https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2023_09/14172658_degerlendirmeye_esas_kriter_ ve_acıklamalar.pdf adresinden 19.09.2024 tarihinde edinilmiştir.

TURLA, Ayşe (2015). Okul öncesi dönemde çocuk edebiyatı. Ankara: Hedef CS Basın Yayıncılık.

Türk Dil Kurumu. (1974). Türkçe sözlük (6. bs.). Ankara: Türk Dil Kurumu.

Türk Dil Kurumu. (2005). Türkçe sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2003). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.

Yılmaz, O. (2016). Çocuk kitaplarında bulunması gereken özellikler. Ankara: Grafiker Yayınları.

İndir

Yayınlanmış

2025-06-17

Nasıl Atıf Yapılır

YILMAZ ASLAN, M., & Musa DEMİR. (2025). Şöhret Doğruyol Sağbaş’ın Çocuk Kitaplarının Çocuk Edebiyatının Temel Ögeleri Bakımından İncelenmesi: Analyzing Şöhret Doğruyol Sağbaş’s Children’s Books in Terms of the Basic Elements of Children’s Literature. Ases Ulusal Sosyal Bilimler Dergisi, 5(1), 397–411. https://doi.org/10.5281/zenodo.15720338